Чували ли сте тази поговорка? А убедили ли сте се вече от личен опит, че обикновено народните мъдрости се оказват верни? Особено що се отнася до даровете на природата, от които ние, хората, имаме възможността да грабим с пълни шепи.

Една от най-чувствителните (не само за дамите, а и за мъжете) теми, касаещи здравето, е тази за справяне с излишните килограми, както и често свързаното с това задържане на вода в тялото, което добавя още килограми в повече, а и може да доведе до сериозни заболявания в бъдеще.

На много хора, на които им предстои битка с тези две неприятни и опасни състояния, им е трудно да се ориентират сред огромната информация, която съществува по темата. Но всеки сам трябва да намери своя начин да спечели тази битка, търсейки помощта на специалисти, набавяйки си информация от различни източници, искайки съвети от хора с опит, преминали по същия път и най-вече като сами се мотивират силно и настроят мисленето си в тази насока. Всеки трябва да знае, че здравето като цяло зависи от баланса между движение, хранене и емоции. И да приеме, че веднъж постигнал успех в свалянето на килограми, не трябва да спира дотук, а да продължава да полага усилия за поддържането на нормално и здравословно телесно тегло. Защото да отслабнеш не означава просто да започнеш и завършиш една хранителна диета, а да промениш цялостния си стил на живот и нагласата към него и след това да ги поддържаш непрекъснато.

Какви са опасностите, които крият наднорменото тегло и задържането на вода? Освен естетически, социални и психологически проблеми, те могат да доведат и до:

При натрупване на излишни килограми на първо място това е хипертонията, която е свързана с висок риск от инфаркт и инсулт. Наднорменото тегло може да провокира и поява на захарен диабет от втори тип (инсулинонезависим), който също повишава риска от т.нар. „съдови катастрофи” и внезапна смърт. Пълните хора са по-застрашени също от цироза на черния дроб, както и от рак на дебелото и правото черво, а жените - и от рак на матката или гърдата. Съществуват и опорно-двигателни заболявания, които могат да бъдат провокирани от наднормената телесна маса - артрити, артрози.

При задържане на вода: развиване на бъбречни и сърдечни болести, диабет и чернодробна недостатъчност са едни от най-сериозните заболявания. И естествено може да се случи да напълнеете.

Затова ако решите да преследвате заветната цел да се сбогувате с излишните килца и вода в тялото и (дай Боже) я постигнете, непременно се настройте и на вълна „дългосрочно задържане на резултатите”.

Тук освен желязната ви воля и дисциплина, от помощ могат да бъдат различни хранителни добавки, което ни връща на темата за растения и билки, с някои от които бихме искали да ви запознаем.

Artichoke (артишок). Най-ценни свойства: дренаж, повлиява благоприятно черния дроб. Артишокът е богат на баластни вещества, калий, калций, фосфор, магнезий, желязо, натрий, витамин А, В1, В2, С; освен това съдържа белтъчини, мазнини, въглехидрати и ниацин. Особено богат е на цинарин, който е мощен антиоксидант. Той се свързва със свободните радикали, участващи в процесите на окисление на липидите (нарушаване на жизнената активност на клетките в резултат на увреждане на клетъчната мембрана). Най-засегнати се оказват клетките на сърцето и черния дроб. Въздействайки именно върху черния дроб, този антиоксидант стимулира отделянето на отпадъчни продукти, оказва пикочогонно действие и ускорява процесите на извличане от организма на излишните течности и соли.

Boldo (Болдо). Най-ценни свойства: дренаж, повлиява благоприятно черния дроб. Болдото стимулира чернодробната активност и жлъчния поток. Билката се прилага като лечебно средство при камъни в жлъчката и черния дроб или болки в жлъчния мехур. Тъй като е лек уринарен антисептик и успокояващо средство, болдото е ефективно при лечение на инфекции като цистит, също разстройство на стомаха и киселини. Болдото е едно от най-популярните мексиканско-американски лечебни средства. Използва се за лечение на широк спектър от заболявания, включително и за облекчаване на ревматизъм и воднянка. Широко е разпространено в Централна и Южна Америка за лечение на стомашно-чревни проблеми. Листата са лек диуретик, холеретик и тоник за кръвта.

Horsetail (полски хвощ). Най-ценни свойства: дренаж, реминерализация. Полският хвощ има силно диуретично, детоксикационно (особено по отношение на оловото и други тежки метали), противовъзпалително и кръвоспиращо действие. Често се използва при отоци, предизвикани от нарушения в кръвообращението, при възпалителни процеси в отделителната система, както и при плеврити. Съдържа стероидния сапонин еквизетин; флавонови и флавонолови гликозиди, производни на кверцетина, кемпферола, изорамнетина, лутеолина и апигенина; 6-10% силикати, по-голямата част от които са разтворими във вода.

Билката Полски хвощ е най-добрият източник на натурален силициев диоксид, на флавоноиди, каротин (провитамин А), витамин С и други. Повишава нормалния тонус, еластичност и пропускливост на кръвоносните съдове. Полският хвощ изчиства организма от натрупано в него олово. Билката влияе благоприятно при високо артериално налягане, отоци, кръвотечение от носа, бъбречнокаменна болест и др. Употребата на Полски хвощ също благоприятства функцията на бъбреците.

Maize (царевична свила). Най-ценни свойства: дренаж. Царевичната свила е доказан диуретик, който е ефикасно и безвредно средство за отслабване. Помага за справяне с подкожните мазнини, като потиска апетита и създава чувство за ситост. Царевичната свила се прилага и за намаляване нивото на холестерола в кръвта, което, ако е съпроводено и с подходяща диета, бързо и ефективно улеснява борбата с излишните килограми. Също се препоръчва при болки и възпаления на бъбреците, за укрепване на стените на капилярите и кръвоносните съдове, при жлъчни застои.

Rosemary (розмарин). Най-ценни свойства: дренаж, повлиява благоприятно черния дроб. Розмаринът съдържа танин и етерични масла. Той има антибактериално, противогъбично, антиоксидантно, успокоително, тонизиращо и дезинфекциращо действие. Розмаринът се използва при лечение на храносмилателна система – подобрява храносмилането, има тонизиращ и успокояващ ефект върху храносмилателните органи; чернодробни състояния – подобрява функцията на черния дроб, стимулира отделянето на жлъчка.

Red grapevine (червена лоза). Най-ценни свойства: циркулация, уринарен антисептик. Благоприятства микроциркулацията и пропускливостта на съдовата мрежа. Притежава широк спектър антиоксидантни характеристики. Помощно средство при проблеми с вените и за премахване на умората и отоците в крайниците. Листата на винената лоза съдържат концентриран коктейл биоактивни полифеноли и антоцианозиди, които подобно на лековитите вещества в дивия кестен, тонизират съдовата стена, стимулират изграждането на колагена, пречат на слепването на кръвните плочици и действат като антидот на атеросклеротичния процес. Червеният лозов лист е популярен лек при проблеми с вените. Повлиява благоприятно варикозни и трофични язви, благоприятства микроциркулацията и подобрява пропускливостта на съдовата мрежа. Освен специфичния съдов ефект, червеният лозов лист притежава широк спектър антиоксидантни лечебни характеристики: той е имуномодулатор, противовъзпалителен, антиалергичен и антиканцерогенен агент с общо подмладяващо и хармонизиращо въздействие върху човешкия организъм.

Продуктът Liquid Off (Ликуид Оф) съдържа гореописаните билкови екстракти, стимулиращи детоксикацията на организма посредством ускоряване на чернодробния и бъбречен дренаж. Той има пречистващ ефект и осигурява чернодробен и циркулаторен ефект, който спомага за освобождаване на задържаните течности и пълната детоксикация на вашето тяло. Liquid Off е мощен дренатор в течна форма, който бързо освобождава задържаните течности и токсини без да нарушава естествения воден баланс на организма.

Liquid Off има комплексен подход при решаване на проблема със задръжка на течности. Внимателно селектираните растителни екстракти, които споменахме и описахме, имат троен ефект: дренаж, детоксикация и отслабване. Това се постига чрез активиране на чернодробен, бъбречен и циркулаторен механизъм. Liquid Off естествено подпомага правилната бъбречна и чернодробна функция, основа за постигане на добри резулатати при второстепенни терапии.

По пътя, по който сте поели или ще поемете, не сте сами. С помощта, която ви предлагаме, той ще бъде по-малко трънлив, така че да имате възможност да се наслаждавате на всеки миг.